SZUKAJ POPRZEZ
NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE
Chorwacja » Istria » Miejscowe wyżywienie

Chorwacja - Miejscowe wyżywienie


KUCHNIA MIEJSCOWA

Najczęściej w jadłospisie znajdziemy jagninę oraz baraninę. Gotują się na trzy sposoby:
1.na ruszcie lub w piekarniku – w ostatniej fazie, często do pieczenia dodajemy ziemniaki warzone
2.. pod peką – żelazną klapą, pod którą wcześniej na wiosce pieczono chleb. Naczynie to dajemy do gorącego popiołu
3.. duszone – np. visovacka begovica – duszona jagnina z kwaśnym mlekiem owczym


Bardzo ulubione są kotlety schabowe. Jeżeli napełnimy ich szynką i serem i póżniej panierujemy , nazywają się sznycle zagrzebskie (zagrebacki odrezak).


Ryby gotujemy na trzy sposoby:
1.na rusztu – na gradelama
2.duszone z pomidorami, cebulą, przysadami i ziołami – na brudet czy brodetto
3.warzone – na leszo

Chorwacja - Miejscowe wyżywienie
Chorwacja - Miejscowe wyżywienie
Chorwacja - Miejscowe wyżywienie


Ulubione są pokarmy z darów morza – ryzoto s darami morza, surowe ostrygi pokapane cytryną (kamenice czy osztrige), smażone sepie nakrojone na prążki, homar (hlap) i langusta (jastog), którą podajemy warzoną lub smażoną (obalona w cieście i polana majonezem)

Miejscowa specjalność to prszut – kita tylna pocierana popiołem drzewnym wisząca nad ogniskiem tak, by dotarł do niej jak dym, tak i czyste powietrze.

W Istrii można spróbować wieprzowinę warzoną w śmietanie lub Zgvacet – z bardzo specyficznym smakiem. W Dalmacji następnie tzw. Paczticada – jakościowe mięso wołowe, słonina, czosnek, seler, czerwone wino. Po całej Chorwacji jest ulubionym pokarmem Czewapczicze – mięso z przyprawami, Girice – małe smażone rybki (jedzą się całe, najlepiej gorące, z głową, do tego chleb i sałatka warzywna).

Ludowe knajpki, w których gotowane sę specjalności narodowe nazywamy konoby.


Chorwacja - Miejscowe wyżywienie
Chorwacja - Miejscowe wyżywienie
Chorwacja - Miejscowe wyżywienie

NAPOJE

Kawa podaje się jak espereso, w maleńkich filiżankach, bardzo silne. Możemy sobie zamówić podwójne espreso (dupli espreso), lub dugi czy dużi espreso (długie lub delsze) – z większą ilością wody i jednakową ilością kawy.

Z napoji alkoholowych najbardziej ulubione jest piwo lub wino. Wino przedewszystkim w Dalmacji pije się podczas jedzenia tak, że zmieszamy czerwone z wodą w bewandu lub białe z lemoniadą w szprice czy gemiszt. Jest to orzeźwiające i bardzo smaczne do miejscowych pokarmów. Tradycyjnym alkoholem jest Rakija – bimber zrobiony z miejscowego wina.




Powrót Home Istria